
Sistem Gereksinimleri: Konuya İlgi, Psikoloji ve Bilinçaltı konusunda bilgi
Derecelendirme: Akademik bir çalışma değildir. Akademik bilgiler için lütfen Telkin ve Bilinçaltı konusunda uzman hekimlerle görüşünüz.
Telkin nasıl hazırlanır konusuna başlamadan önce bir konuyu özellikle vurgulamak istiyorum. Telkin her ne kadar insanoğlu için çok şeyler vaat etsede kesinlikle hazırlayanlar ve dinleyenler için asla hafife alınmaması gereken bir konudur. Neticede telkinle işletim sisteminiz üzerinde oynamış oluyorsunuz. Yapacağınız yanlışlar yarardan çok zarar getirebilir. Karşınızda, yaşadığımız dönemde dahil olmak üzere net bir şekilde çözümlenememiş dünyanın en karmaşık, parmak izi kadar kişiye özel Bilinçaltı bilmecesi var. Telkinlerle bilinçaltının yanlış şekilde etkilenmesi veya hatalar yapılması kişinin ruhsal ve sosyal dengesini bozmaya neden olabilir. Sitede Telkin MP3’leri yayınlandığı tarihten itibaren çok sayıda mail ile nasıl hazırlandığı hakkında sorular geldi, kişiye özel anlatımlar yapmaktansa mümkün olduğunca herkesin yararlanabileceği bir bölüm açmayı uygun gördüm. Ancak sürekli tekrar ettiğim şeyi bir kez daha belirtmek istiyorum. Kesinlikle az veya çok konu hakkında bilgi sahibi olunması eğer yoksa en azından bilinç altı ve davranışlar konusunda araştırma yapılarak telkin çalışmalarına başlanması daha uygun olacaktır.
Peki madem bu kadar riskli neden bu bölümü hazırlıyorum?
İnternette çok sayıda telkin mp3’ü üreten site var. Sayıları daha da artacaktır. Ancak hangi telkinler ne kadar güvenli sorusu sitemizde yayınlanan Telkin MP3’leri de dahil olmak üzere indirilen tüm mp3’ler için geçerli bir soru olmuştur. Kişi kendisinin doktoru olmalıdır. Kendi çizgilerini kendisi çizmelidir. Kendini analiz edebilen birisi için en iyi reçete gene kendi içinden çıkacaktır. Hiçbir telkin ne kadar iyi olursa olsun asla %100 herkes için geçerli olamaz. Amacım herkesin kendi ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda kendi telkinlerini hazırlayabilmelerini sağlamaya çalışmaktır. Yıllar süren denemelerim sonrasında elde ettiğim telkinde derine inmeyi, bilinçaltını doğrudan etkilemeyi sağlayıcı teknikleri ve etki artırıcı yöntemleri şimdilik konunun hassasiyeti nedeniyle yayınlamayı düşünmüyorum.
Bu yazılardan etkilenerek telkin hazırlayan arkadaşların, hazırladıkları telkinler sonrasında ortaya çıkabilecek durumların kendi sorumlulukları dahilinde olduğunu bilmeleri gerektiğini belirtmek isterim.
Telkin Ne Kadar Gerekli?
İnsanoğlu her zaman “gelsin bir sihirli değnek tepeme dokunsun ve bir anda her şey hallolsun” diye bekler. Telkin asla; mutlaka olması gereken, olmazsa olmaz bir kavram olarak ele alınmamalıdır. Her ne kadar çok etkili ve yararlı olsa da bir o kadar da “tembelliğe itici bir şeylerin kendiliğinden olmasını beklemeye sevk edici” niteliği olduğu için ancak gerektiğinde kullanılmalıdır. Neticede Telkin Sun’i bir etki oluşturmaktadır. İnsan hayatın içinde her şeyi bizzat yaşayarak doğal yollarla sorunların üstesinden gelmeye çalışmalı (Yani tecrübe) ancak tıkandığı noktalarda Telkin gibi Sun’i etkilere başvurmalıdır.
Bir öğrenciye ders çalışma alışkanlığı kazandırmada, korkuları hafifletmede, dikkati ve konsantrasyonu artırmada kullanılabilir. Gerçekte var olmayan şeyler telkinle kazandırılmaya-kazanılmaya çalışılmamalıdır. Bu kişinin dengesini bozabilir veya bir süre sonra gerçekle bağlarını koparabilir.
Hazırlık Aşaması
Ne istiyorsunuz? Neler eksik? Amacınız Ne? Gibi soruların net bir şekilde zihnen cevaplarının bulunmuş olması gereklidir. Yapılacak olan telkin inşa edilecek bir bina gibidir. Hangi malzemeleri kullanacağınızı önceden kararlaştırmış olmalısınız.
Telkini eğer kendiniz hazırlayacaksanız Telkin MP3’ü hazırlamadan önce mutlaka kelimeleri ve cümleleri zihnen kendi üzerinizde deneyin. Hangi kelimeler ve cümleler sizde daha etkilidir, hangi kelime ve cümleler hangi etkileri oluşturuyor bunları gözlemleyerek telkinlerinizi oluşturmaya başlayın.
Bir telkini tek bir seferde oturup yazmaya kalkışmayın, edebi tabirle cümlelerin olgunlaşmasına izin verin. Birkaç gün veya birkaç haftalık süreçte “Evet artık tamam tüm taşları yerlerine koydum” diyebildiğinizde diğer aşamalara geçmeye başlayın. Doğru kelime ve cümleler için kendinize zaman ayırın. Kendinizi ve diğer insanları gözlemleyin. Ses tonları, seslerdeki dalgalanmalar, o an ki psikolojik durum hepsi belli bir etki bırakır. Sizi ve çevrenizdekileri daha hızlı etkileyecek kelimeleri ve cümleleri seçerek kullanmaya çalışın.
Görsel Etki & Neden Sonuç İlişkisi
İnsanın davranışlarını şekillendiren temeller zihinde oluşan görüntülerle doğru orantılıdır. İnsan kendini zihninde nasıl görüntülüyorsa o şekilde dış dünyada yansıması olur. Farkında olmadan bilinçaltı sürekli bu görüntülerle kendi kendini programlar ve dışa da bunu yansıtır. Kendini sürekli mutsuz gören birisi gerçekten de mutsuz olur, Zihninde sürekli kendini mutlu edecek şeyler gören kişi ise mutlu olur. Telkinin temelinde de bu ve benzeri unsurlar yatmaktadır. Bilinçaltını sözel ya da görsel olarak etkileyerek davranışlar olumlu yönde değiştirilmeye çalışılır. Eğer siz yapacağınız telkinlerde zihinde oluşacak görüntülere ağırlık verecek olursanız telkininizin başarıya ulaşma şansı daha da fazla olacaktır.
Eğer korkuları hafifletmek için bir telkin hazırlıyorsanız korkunuzu hafifletecek görüntüleri zihninizde çağrıştıracak sesler bulmalısınız. “rahat” “güçlü” “cesur” gibi kelimeler güçlü etkileri olan kelimelerdir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, neden sorusunun da karşılığını verebilmektir. Rahat ama neden rahat? Güçlü ama neden güçlü? Cesur ama neden cesur? Nedenleri tam karşılamadan verilen telkinler ya başarısız olup bilinçaltı tarafından etkisizleştirilir ya da etkileri çok yapay olup çok kısa sürede etkilerini yitirirler. “mutluyum kilo veriyorum” gibi cümleler….
Nedenler kesin ve net bir şekilde cavabını bulur nitelikte olmalıdır. Eğer açık kapı kalırsa bilinçaltı kısır bir döngü içerisine girip ya telkini reddeder ya da yan etki olarak geri döner. Bilinçaltı şu soruların cevabını almak zorundadır. Mutlusun ama Kilo verdiğini nerden biliyorsun? Neden ve nasıl kilo veriyorsun? “mutluyum çünkü her gün daha az ve sağlıklı beslenerek kilo verdiğimi görüyorum bu da beni daha sağlıklı ve zinde yapıyor” kişiye göre tatmin edici cevaplar şeklinde telkinler tercih edilebilir.
Olumlu Olumsuz Etki Avı
Gündelik yaşantınızda sizi hızlı ve güçlü bir şekilde etkileyen cümleleri yakalamaya, size söylendiğinde sizde belli bir etki oluşturan sözleri bulmaya çalışın. Olumlu veya olumsuz tüm sözler işinize yarayacaktır. Olumluları olduğu gibi alabilir veya telkin konusuna göre değiştirebilir, Olumsuzları da etkisiz hale getirecek sözlerle üzerinizdeki etkilerini ortadan kaldırmaya çalışabilirsiniz. “korkak = eskiden” gibi.
Telkinde Zaman Kavramı
Telkinlerde zaman kavramını doğru kullanmak çok önemlidir. Yukarıdaki örnekte de olduğu gibi geçmiş, gelecek ve şimdiki zaman içerisinde kuracağınız cümleler telkinin bilinçaltının dar süzgeçlerinden geçip etkisini göstermesinde temel noktalardan birini oluşturur. “Korku” kelimesini yukarıdaki örnekte bilinçaltındaki etkilerini yıkmak için geçmiş zamanla bağdaştırıyoruz. Bilinçaltı bunu eskiden varolan bir olgu gibi algılayacaktır.
İstiyorsunuz ama hangi zamanda. Şimdi mi Yoksa gelecekte mi? İyi bir telkin için zamanlamayı ayarlamanız çok önemlidir. Belki siz zihninizde belli bir zamana oturtmuş olabilirsiniz ancak bilinçaltı yapacağınız zaman hatalarını asla affetmeyecektir. “ders çalışmak istiyorum” veya “ders çalışacağım” gibi cümleler sizi belirsiz bir zamanda oyalayıp duracaktır. Ders çalışmak istiyorum veya çalışacağım ama ne zaman? Zaman kargaşasını önlemek için doğru cümle “her gün mutlaka düzenli bir şekilde ders çalışıyorum” şeklinde olabilir. Buradaki cümleyi telkin içerisinde “Sınavlarda başarılı olabilmek, daha iyi yerlere gelebilmek, daha kültürlü ve bilgili biri olabilmek için hergün mutlaka düzenli bir şekilde ders çalışıyorum ve başarılı olacağımı bildiğim için bundan büyük bir keyif alıyorum” şeklinde kullanılabilir. Bu tür cümleler, sonucunda hayal kırıklığına neden olmamak ve telkinin yan etkilerinden kaçınmak için “kazanamasam da edindiğim bilgiler için çok mutluyum” şeklinde bitirilebilir.
Güçlü Etkiler ve Vurgular
Telkinde cümlelerin gücünü artırıcı vurgu kelimelerini doğru yerlerde kullanmaya özen gösterin. “mutlaka, kesinlikle, asla, hiçbir şekilde, yalnızca, kocaman, güçlü” gibi kelimeler telkinin şiddetini artıracaktır. Bu kelimeler kişiden kişiye yaşanılan çevreye ve kültüre göre değişiklik göstereceği için mutlaka belli kelimelere takılıp kalınmamalıdır. Önemli olan kelimelerin sizin üzerinizde ne denli etkili olacaklarıdır. Etkiyi artırmak için seslendirme sırasında “çooookkkk, aslaaaaa, mutlakaaaaa” gibi uzatmalar kişisel özelliklere ve cümlelere göre kullanılabilir.
Kapanış
Telkinin ne kadar uzun veya kısa olduğunun çok büyük bir önemi yok. Önemli olan kendinizi tatmim etme noktasında bir telkin yazısı oluşturabilmenizdir. Eğer tüm taşları yerli yerine koyduğunuza inanıyorsanız yazdığınız yazıyı seslendirmeye geçmeden önce tekrar tekrar okuyun. Hatta birkaç gün demlenmesine izin verin : ) okudukça bir çok hatanın ve eksiğin olduğunu göreceksiniz. Zihninizde kuşku bırakacak eksikler giderildiğinde, tüm soru işaretleri kalktığında, acabalar silindiğinde telkini seslendirmeye geçebilirsiniz.
24 Mart 2007
Konu daha önce, 27 Haziran 2006 Tarihinden başlayarak yazı dizisi halinde akreportal üzerinde Telkin Kategorisinde yayınlanmıştır. İçeriğe dokunmadan sadece görülen/görülmüşse imla hataları düzeltilmiştir.
Düzenlenmiş son hali: https://www.parapsikoloji.net/sublimina ... l-yazilir/
Mobil link: https://www.parapsikoloji.net/sublimina ... zilir/amp/