Nympha'lar ve Satyr'ler

Moderatör: Sai

Kullanıcı avatarı
gabrielgray

Nympha'lar ve Satyr'ler

Okunmamış mesaj gönderen gabrielgray »

Yunanlılar ve Romalıların kültürel yaşam ve folklorlarında önemli bir rol oynayan çok sayıda küçük tanrılar vardı. Bunlardan dişilere nympha; daha çok öne çıkan erkeklere ise satyr denirdi.

Ayrıca, bir tür cadı ya da Afrika’nın canavarı olan, yılan gövdeli Lamiae’den söz edebiliriz. Konuşamazlardı, ancak tıslamalarının hoş olduğu söylenir; yabancıları ve özellikle de çocukları büyüler, öldürür ve yerlerdi. Empusae ve strygae onların benzerleridir.
Resim
Satyr Ailesi. (Albert Dürer, 1505)

Sirenler, müz’lere ya da esin perilerine meydan okuyan nympha‘lardı. Başarılı müzisyenlerdi, ancak yarışmada kaybettiler. Sicilya yakınlarında bu adaya hapsedildiler. Ulysses ve Argonotlar [Argo adlı gemiyle, Altın Post’u aramaya gidenler] dışında, onları dinleyen, herkes her şeyi unutur ve açlıktan ölürdü... Ulysses eve dönerkenki uzun yolculukta, Sirenlerin yakınından geçerken kendini gemiye bağlattı ve mürettebatının kulaklarını balmumuyla tıkattı. Argonotların yanında Orfe vardı. Orfe çok güzel şarkı söylerdi ve onu dinleyerek Sirenlerin yakınından zarar görmeksizin geçtiler. Sirenler kadın yüzlü kuşlar olarak tasvir edildi. Sayıca üç kişiydiler.

Deniz nympha'larının arasında Oceanid ler ve Nereid’ler vardı. Naiad’ler tatlısu nympha'larıydılar ve nehir, pınar, kuyu ve havuzlarda yaşadıkları sanılırdı. Nehir tanrılarının çoğu erkek olarak nitelendirildi. Onlar rüzgarda varolan varlıklarken, Tepegözler, Cabiri, Curete‘ler, Telechine'ler ve Daktil'ler ateş ve metalle bağlantılı gizemli unsurlardı.

Daha önce gördüğümüz gibi Dryad'lar, ağaç nympha'larıydı ve cinsine göre çeşitlilik gösterirlerdi. Örneğin hamadryad'lar meşe nympha'larıydılar. Meliad'lar meyve ağaçlarının nympha'larıydılar. Limonaide'ler kırların bitkilerini hükmediyordu Keltlerin perileri gibi halkalar halinde dans ettikleri söylenir.

Faun'lar, hayvanlar âlemiyle bağlantılıydı. Onlarla ilişkili olan ve av tanrıçası Diana’yla avlanan iki tür nympha vardı. Napaeae'ler güzel ancak çekingen kısa giysiler giyen genç kızlar olarak anlatılırken, avcılar gibi giyinen Oread'lar ya da dağ nympha'ları onlardan daha iri ve cesurdu. Fauni terimi dar anlamda, Faunus ya da Pan‘dan gelen kıllı gövdeleri olan kaprisli genç erkekler için ve Satyr’ler ya da Satyri’ler erişkin ya da yaşlı, düz burunlu, gövdeleri çok kıllı, çatal tırnaklı, boynuzlu ve kuyruklu ve bir hayvanınki gibi sivri kulaklı varlıklar için kullanılır. Yakınlardan geçen nympha'ları beklerler. Kendilerine Dionysos’u örnek alır ve çok içerlerdi. Daha geç sanat dönemlerinde daha da insana benzetildiler. Liderleri Silenus’du.

Kentaur'lar at gövdeli, dört bacaklı, insan başlı, kollu ve omuzlu olarak resmedilir. Satyr’ler gibi onlar da kadınlardan ve şaraptan hoşlanırlardı ancak Herkül’ün eğitmeni Chiron gibi, bazıları okçuluk, müzik ve tıpta çok bilgililerdi.

Ölülerin ruhlarına Mane'ler denirdi ve birkaç türdeydiler. Canın bir bölümü yaşayanları rahatsız eder, bir bölümü Hades’e kapatılırdı ve bazı olağanüstü durumlarda, örneğin, Hades’te ruhu bulunduğu varsayılan Herkül gibi, ruh Olympos’a kabul edilebilirdi. Roma dönemlerinde bir insanın cennete çıkışı, kartalla simgelenerek kutlanırdı.

Daemone'ler ya da genii insanların yanlarında bulunan ruhlardı, özellikle şimdilerde “koruyucu melek” dediklerimizden. Lemure'ler ya da larvae'ler öldükten sonra ya da sürekli belirerek oturulan mekanlara ya da diğer yerlere dadanan, günümüzde hayalet dediğimiz ruhlardı. Lare’ler insanların evlerini korumak için çabalayan atalarının ruhlarıydı.

Lare’lerin ya da Başlare’nin heykelleri, tüm Roma evlerinde bulunurdu ve önüne konularak sunulan yiyecek ya da çiçeklerle saygı gösterilirdi. Ayrıca, halka açık yerlerde çeşitli lare'lerin türbeleri vardı. Penate'ler, günümüzün kilise ya da diğer kurumlara adanan azizlerinin seçildiği gibi, evde ya da halkın topluca ibadet etmek için seçilen tanrılardı.

Kaynak: "Büyünün, Cadılığın ve Okültizmin Tarihi"

tes1907
Yaşadığınız İl: 32 Isparta

Re: Nympha'lar ve Satyr'ler

Okunmamış mesaj gönderen tes1907 »

Yaşasın water nymph'lar :D

ilk defa bi yazına isyan çıkarmıyorum :D
"Asla vazgeçme ve hayallerini takip et " Bu bir avuç cesareti kalbine yerleştir. unutma yarına onunla varacaksın..!
Ruhmu saran alevle yükselmeliyim ancak. Dik başlı siyah köpek, beni bekliyor olacak..!

By T€$
Timuçin mre $en
criminal_1994

Okunmamış mesaj gönderen criminal_1994 »

Pff bir sürü sahte uzaylı tanrı yada ifrite inanan bir ırk tebrik ediyorum buradan...(Neden bu kadar çok din var bir düşünün isterseniz...)
"Cennette yaşamak üzere yaratılmıştık ve cennet bize hizmet etmek için düzenlenmişti. Sonra bir şeyler oldu ve yazgımız değiştirildi; cennetin yazgısında da bir değişiklik oldu mu, bu hiçbir yerde belirtilmiyor.." Franz Kafka
Kullanıcı avatarı
**profesyonel**
Yaşadığınız İl: 35 İzmir
Burcunuz: Terazi Burcu: 23 Eylül-22 Ekim
Cinsiyetiniz: Erkek

Okunmamış mesaj gönderen **profesyonel** »

insanların inanca ihtiyacı var bir insan inançsız ve hedefsiz yaşayamazda ondan;)
Tek bildiğimiz şey hiçbir şey bilmediğimizdir.
Kullanıcı avatarı
gabrielgray

Okunmamış mesaj gönderen gabrielgray »

Bu arada yanlış anlaşılmasın arkadaşlar Elhamdülillah Müslümanım. Bu konuları paylaşmam sadece mitolojileri sevmemden kaynaklanıyor, rahatsız olan arkadaşlar varsa paylaşmayı kesebilirim ?

criminal_1994

Okunmamış mesaj gönderen criminal_1994 »

İstediğini paylaşabilirsin sadece ben orada bi gerçeği vurgulamak istedim...
"Cennette yaşamak üzere yaratılmıştık ve cennet bize hizmet etmek için düzenlenmişti. Sonra bir şeyler oldu ve yazgımız değiştirildi; cennetin yazgısında da bir değişiklik oldu mu, bu hiçbir yerde belirtilmiyor.." Franz Kafka
Kullanıcı avatarı
isimsizkahraman

Okunmamış mesaj gönderen isimsizkahraman »

bence bunlardan önce Türk mitolojisinden baslarsan daha iyi olur
"İnsanların hepsi acizdir fakat bunu farketmeleri zaman alır"
Ahmet Çakmak
TelekinetikFit

Okunmamış mesaj gönderen TelekinetikFit »

criminal_1994 yazdı:İstediğini paylaşabilirsin sadece ben orada bi gerçeği vurgulamak istedim...
Gerçek:S Sen söyle neden bu kadar çok din var? tabi sence.
Kullanıcı avatarı
isimsizkahraman

Okunmamış mesaj gönderen isimsizkahraman »

TelekinetikFit yazdı:
criminal_1994 yazdı:İstediğini paylaşabilirsin sadece ben orada bi gerçeği vurgulamak istedim...
Gerçek:S Sen söyle neden bu kadar çok din var? tabi sence.
Demeden edemeyecegim neden bu kadar çok peygamber var
"İnsanların hepsi acizdir fakat bunu farketmeleri zaman alır"
Ahmet Çakmak
TelekinetikFit

Okunmamış mesaj gönderen TelekinetikFit »

Dünyada uzun süre insan yaşamı sürdü birbirinden ayrı o kadar kavim sence böyle bir bilgi bir din nasıl yayılcaktı veya insanlar sapıttığında masum çocuk ve yeni nesillerde o sapıtmış büyüklerinin eline mi bırakılmalıydı? Benim şimdiki görüşüm bu biraz düşünce bu geldi aklıma. işimsiz kahraman senin soruna cvp için yazdım biraz daha düşün önyargısızca ve keyif zevk saplantılarını bi kenara bırakarak yani biraz daha nefsinden ayrı düşün sonuçta zaman akıp gidiyor seni yaka paça uçuruma doğru iteleyen birini düşün önce onunla mı ilgilenirsin yoksa nolcak zaten herkes gidiyo bak keyfine mi dersin? Ölümlü dünya buna benziyo biraz tabi bi fark var uçuruma mı atılcaksın yoksa aşkla beklediğin Allah'a mı ulaşcaksın ya da güzelliklere gbi bişeyler bşyler.

“Genel Kültür” sayfasına dön