
Meditasyon Nasıl Yapılır?
MEDİTASYON
Meditasyon, insan gizemine ve bilinmezliğine yapılan en eski ve en derin yolculuklardan biri James Hewitt Meditasyon adlı kitabında, meditasyonla ilgili “herhangi bir şeyi düşünmek değil, belirli bir düşünce almadan varlığını hissetmek, onun farkında olmaktır.” diyor. Hewitt kitabında neden meditasyon yapmalı sorusunun cevabını da şu şekilde veriyor, "mistik bilinç, haline ulaşmak için”. Mistik bilincin gelişmesi insana, normalde sezinleyemediği, kavrayamadığı hakikatlere rasyonel olmayan yollardan ulaşmasını sağlar. İnsana farklı bir bakış açısı kazandırmasının yanı sıra farklı bir bilinç düzeyine ulaşmasına da yardımcı olur.
Mistikçilere göre her insanda bir öz benlik vardır ki bu insanın aslını teşkil eder. İnsan hayatı boyunca hep bu öz benliğe ulaşmak için çabalar, Yaptığı her işte, girdiği her ortamda ve yaşadığı her olayda hep kendisini özüne götürecek bir şeyler arar; farkında almasa da insan yaşamı hep bu uğraşla geçer. işte bu uğraşın geçtiği yollardan biri de meditasyon.

MEDİTASYON VE DİNLER
Meditasyonun her dinde ayrı bir yeri ve önemi var ancak hepsinde de gaye aynı; gerçeğe ve öze ulaşabilmek. Bunun için meditasyon her dinde farklı bir uygulamama ile karşımıza çıkıyor.
HİNDUİZM: Mistik birliğe varmak amacıyla sistemleştirilen meditasyon yogadır. 1. ve 2. kurallar, ahlaki yasaklar ve inançlardır. 3. kural duruştur; rahat bir pozisyonda Ve sırt dik olarak oturmak meditasyon için çok önemlidir. 4. kural solunum kontrolüdür. Yoganın 5. kuralı ise, duygulardan arınıp meditasyon objesine yönelmektir. Bu objenin üzerinde dikkatin toplanması, yani konsantrasyon 6. kuraldır. Dikkatin kolaylıkla düzenli olarak tek konuya toplanması olan 7. kural; meditasyon demektir. 8. mertebeye ulaşan kimse Hindu Mistisizmine göre, benliğinin ötesinde alan öz benliğini bulmuştur.
BUDİZM: Var olan her şey değişim içindedir. Hiçbir şey sabit ve durağan de0ldir.(anikka)
Var olan Hiçbir şey var olan Öteki şeylerden ayrık, sürekli bir benliğe sahip değildir.(anatman)
Var alan Hiçbir şey ıstırabın çeşitli biçimlerinden kendini kurtaramaz.(olukha)
Bu görüşe göre, Buda bilinci ve Buda yaratılışı gizli olarak herkeste bulunur. Meditasyonda bu noktada kişinin hu yanının ortaya çıkmasına yardımcı olur. Budist Mistiğin amacı kendini inkar etmek olmayıp, gerçeği yansıtmayan sahte kimliklerden kurtulmaktır.
TAOİZM: Bir kaybediş yöntemidir. Yani gerçeğe mutluluk ve özgürlük, Mutluluk we mutsuzluk ikileminden ve bağlantılarından kurtulmakla ulaşır.
https://telekinezi.com.tr/dat/sufi_mevlevi.jpgSUFİLİK: Sufiler, İslamiyet içerisinde yüzyıllarca mistik bir grup olarak var oldular. Sufiliğin bütün dinlerin öze olduğunu savundular. Sufi ozanlar Dünyanın en mistik şiirlerini yazdılar. Onların Özellikleri, Tanrı sevgisi ile dolu olmalarıdır. Mevlana Celaleddin Rumi ve Ömer Hayyam bu ozanların en büyüklerindendir. Sufiliğin amacı bütün kültür ve inançların üstüne yükselmiş bir “Evrensel insan, İnsan-ı Kâmil'dir. insanın öz benliği aslında evrenle birleşerek oluşur. Sufi adım adım yükselir, sonunda dünyasal benliğinden kurtulup öz benliğine kavuşur. Evrensel bilinç kavramı diğer mistik inanç ve geleneklerde de görülür. Vedanta, Taoizm ve Budizm’in değişik ekolleriyle benzerliği açıktır. Gerçek Sufi, beşeri hiçbir sıfatı olmayan bir Tanrı'ya yönelir. Sufilik, dua ediş şekli ve sevgi bağlarının derinliği yönünden Musevi ve Hıristiyan mistisizmine benzer...
Meditasyon yapmak dinen uygun mudur?: viewtopic.php?t=5639
İkinci Bölüm: meditasyon-f170/meditasyon-nasil-yapili ... t5633.html